top of page

שיטת נו דיג למתחילים: היסודות והיתרונות

שיטות פרמקלצ'ר וחקלאות בת קיימא צברו פופולריות בשנים האחרונות, וזאת לגמרי בצדק. שיטות אלו שואפות ליצור מערכת יחסים אקולוגית, מועילה והדדית בין האדמה, הצמחים ובעלי החיים, מה שמוביל בסופו של דבר ליצירת מערכת אקולוגית-חקלאית בת קיימא ועצמאית יותר. שיטה אחת שקיבלה פופולריות רבה היא שיטת נו דיג (גידול ללא עדירה). אנחנו בחוות נאח"ת רוח מגדלים את הירקות האורגנים שלנו כך.


פרפר על חסה בערוגת גינת פרמקלצ'ר נו דיג

מה זה שיטת נו דיג (No Dig)?


גינון ללא עדירה (באנגלית - No Dig) היא שיטת גינון המבוססת על הוספת שכבות חומרים אורגניים על גבי האדמה מבלי להפריע למבנה הקרקע הקיים. שיטה זו שונה משיטות גינון ופרמקלצ'ר מסורתיות הכוללות עיבוד או הפיכת האדמה.


היתרונות בגידול ללא עדירה


היתרונות של גידול חקלאי בשיטת נו דיג הם רבים. אחד היתרונות המשמעותיים ביותר הוא שיפור מבנה הקרקע. עיבוד או הפיכת האדמה עלולים להוביל לאובדן מבנה הקרקע ולפגיעה באיכות והפוריות. עם זאת, עם גידול ללא חפירה, מבנה הקרקע נותר שלם, מה שמוביל לאגירת מים טובה יותר ולאוורור מוגבר. זה משפר את הבריאות הכללית של הקרקע ומוביל לצמיחה טובה יותר של צמחים ולבסוף לייבול איכותי יותר.


יתרון נוסף הוא הפחתת העשבים השוטים. בגינון מסורתי, עיבוד האדמה מביא זרעי עשבים אל פני השטח, שם הם יכולים לנבוט ולצמוח. עם "נו דיג", זרעי העשבים אינם מועלים אל פני השטח, מה שמוביל לפחות עשבים באיזורי הגידול. בנוסף, שכבות החומר האורגני פועלות כחוצץ שעוזר לדכא את צמיחת העשבים.


גידול ירקות בשיטת נו דיג מסייעת גם להגדלת המגוון הביולוגי בגינה. על ידי אי הפרעה לאדמה, מיקרואורגניזמים קיימים וחרקים מועילים נותרים שלמים וללא הפרעה. זה מוביל למערכת אקולוגית בריאה ומגוונת יותר אצלכם בגינה.


בנוסף, גינון ללא עדירה היא שיטה בעלת תחזוקה נמוכה לעומת השיטות המסורתיות. לאחר הוספת שכבות החומר האורגני (קומפוסט), אין צורך בעיבוד או הפיכת האדמה. זה לא רק חוסך זמן אלא גם מפחית את כמות העבודה הפיזית הנדרשת להן (עישוב, דישון, עדירה).


הקמת גינה בשיטת נו דיג


כדי להקים גינה בשיטת נו דיג אצלכם בבית, כל מה שאתם צריכים היא פיסת אדמה (ערוגה מוגבהת או אדמה פנויה אצלכם בחצר) ומגוון חומרים אורגניים כגון עלים, גזרי דשא, קרטון ושאריות מזון. חומרים אלה מונחים בשכבות על גבי האדמה ומעליהן מוסיפים שכבת קומפוסט. לאחר מכן שותלים צמחים ישירות לתוך השכבות. שכבות החומר האורגני יתפרקו עם הזמן, יוסיפו חומרי הזנה וישפרו את מבנה הקרקע.

בתהליך הראשוני של בניית השכבות, חשוב להשתמש במגוון סוגים שונים של קומפוסט.


קומפוסטר מעץ עבור גידול אורגני

חלק מהקומפוסטים המומלצים כוללים עלים יבשים, קרטון ושאריות מזון. עם זאת, חשוב גם לקחת בחשבון את מקור הקומפוסט (שיהווה את השכבה האחרונה) שבהם תשתמשו. לדוגמה, שימוש בקומפוסט העשוי ברובו משאריות ירקות יוסיף חומרי הזנה שונים לאדמה מאשר שימוש בקומפוסט העשוי ברובו מזבל בעלי חיים. קומפוסט על בסיס ירקות יספק יותר חנקן, זרחן ואשלגן החיוניים לצמיחת הצמחים, בעוד קומפוסט על בסיס זבל בעלי חיים יספק יותר מיקרואורגניזמים, חומרים אורגניים ויסודות נוספים החיוניים לבריאות הקרקע. יתרה מזאת, חשוב גם להשתמש בחומרים נקיים מזרעי עשבים בכדי למנוע את צמיחתם באיזור הגידול.



סיכום וקדימה לעבודה


לסיכום, שיטת נו דיג (גינון ללא עדירה) היא שיטת גינון קלה, דלת תחזוקה ובת קיימא שיכולה להוביל לשיפור מבנה הקרקע, צמיחת עשבים מופחתת, הגברת המגוון הביולוגי ולייבול טוב יותר. זוהי שיטה מושלמת למתחילים בפרמקלצ'ר וחקלאות בת קיימא, ויכולה לעזור לכם ליצור מערכת גידול מזון עצמאית אצלכם בבית.


מוזמנים לבקר בחווה שלנו ולראות את שדה האורגני בעצמכם




Comments


bottom of page